Dokumenti

Kontaktirajte nas

Centralni objekt OREBIĆ:
Tel./fax.:020 713 132
GSM:098 389 585
Tel.računovodstvo:020 714 341
Područne ustrojstvene jedinice:
Potomje: 020 714 341
Trpanj:020 743 465
Viganj:020 719 184
Janjina:020 741 014
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Broj posjeta

149562
Gostiju online: 2
Srijeda, 31 Ožujak 2021 10:53

CENTAR GRAĐENJA

Igra je osnovni oblik dječjeg življenja.

Centar građenja se sastoji od materijala koji su namijenjeni građenju i konstruiranju, najčešće su to kocke različitih oblika, veličina i materijala. Igre s kockicama su namijenjene za sveuzraste te prate djecu tokom njihovogodrastanja.

Dok dijete stavlja kockicu na kockicu, užu na širu, usavršava pokrete ruku i šaka te razvija finu motoriku, a umetanjem kockica mora kontrolirati pritisak prstića što mu je kasnije potrebno prilikom pisanja.Također igra građenja pridonosi razvoju dječje mašte i kreativnosti. Kako se razvija djetetova mašta tako se razvijaju i mogućnosti igre. Igre građenja potiču timski rad, suradnju i komunikativnost među djecom. Djeca uče kako dijeliti i čekati na svoj red. Kroz igru shvaćaju kako je suradnja i kompromis s drugim igračima jedini put do ostvarenja cilja. Saznanja da jedna veća kocka može zauzeti mjesto više manjih te da se mogu grupirati doprinosi kasnijem razumijevanju matematike te razvoju matematičkog razmišljanja. Također povoljno utječe i na razvoj logičkog razmišljanja i vizualnu percepciju. Kada dijete uspije izgraditi ono što je zamislilo u njemu se javlja zadovoljstvo i radost što pridonosi rastu njegovog samopouzdanja.

Prije dvije godine počeli smo s praćenjem dječje gradnje. Na prvi pogled to izgleda kao nasumično slaganje kockica različitih oblika i boja, ali to je puno više od toga. To je slobodan, nevođen, stvaralački kreativni izraz svakog djeteta. Nastao je vođen samo njima znanom unutrašnjom motivacijom, a to ukazuje na vrijednost dječjeg stvaralaštva.

U galeriji možete vidjeti kako izgleda centar građenja u našem vrtiću.

Literatura:

 
 

http://www.djecjaposla.com/zasto-su-kocke-idealna-igracka-za-djecu-osvojite-set-drvenih-edukativnih-kocki/

https://www.zutiklik.hr/je-li-ovo-najbolja-igracka-na-svijetu

https://www.roditelji.hr/jaslice/razvoj/zasto-je-za-razvoj-djeteta-vazna-igra-s-kockama/

Pripremile:

Sanja Markovina

Mihaela Tolj