Dokumenti

Kontaktirajte nas

Centralni objekt OREBIĆ:
Tel./fax.:020 713 132
GSM:098 389 585
Tel.računovodstvo:020 714 341
Područne ustrojstvene jedinice:
Potomje: 020 714 341
Trpanj:020 743 465
Viganj:020 719 184
Janjina:020 741 014
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Broj posjeta

149569
Gostiju online: 4
Petak, 09 Travanj 2021 16:52

DJECA I ODGOVORNOST

˝Možemo smatrati kako je zgodno živjeti s iluzijom da su okolnosti ili drugi ljudi odgovorni za kvalitetu našeg života, ali stvarnost je da smo mi odgovorni za naše izbore.

˝S.R.Covey, 1997.

Odgovornost je definirana kao sposobnost odgovora na ono što pojedincu dolazi iz okoline kao informacija. Djeca nemaju razvijenu svijest za odgovornost te je zbog toga neophodno da djeca uče vještine koje su nužne kako bi odrasli u odgovorne odrasle osobe.

Učenje vještina započinje u roditeljskom domu. Djeca uče oponašanjem, a roditeljski model je za dijete neprocjenjiv. Iz tog razloga veoma je važno djetetu svojim primjerom ukazivati na odgovornost i odgovorna ponašanja.

Djeca se uče odgovornosti kada samostalno jedu i spavaju, kada se samostalno oblače i igraju, kada pomažu u jednostavnim poslovima i djeluju unutar postavljenih granica. U svakom trenutku treba voditi računa o tome da su zadaci koji su zadani djetetu primjereni njegovom uzrastu.

Vrlo mala djeca mogu npr. donijeti odluku o tome što će obući birajući između dva ponuđena prijedloga roditelja. U tom trenutku dijete se osjeća važno jer je napravilo izbor.

Učenjem odgovornosti potičemo djecu da nauče misliti o osjećajima drugih, pravedno se odnositi prema drugim ljudima, paziti na svoje i tuđe stvari, govoriti istinu i priznati pogrešku. Jednako tako važno je dijete naučiti da cijeni sebe i svoja postignuća te da je zadovoljan s onime što može učiniti. Djeca najbolje uče iz iskustva i zato treba pronaći načine u svakodnevnom životu kako bi im pokazali kako odgovornost izgleda.

Djeca kojoj se daju odgovornosti imaju veći osjećaj obiteljske pripadnosti i jačaju uvjerenje da značajno pridonose životu. Učeći djecu da prihvaćaju odgovornost kako za dobra tako i za loša djela potičemo ih na razmišljanje o ispravnosti postupaka i načinu kako bi se ponašanja mogla promijeniti. Pogreške u procesu učenja su nužne i pružaju nam prilike za nove pokušaje. S obzirom na to pretjerano kritiziranje nije poželjno.

Ukoliko roditelji ili netko drugi obavlja poslove za djecu, ako su djeca kažnjavana zbog neispunjavanja zadatka ili ako ih se često ¨spašava¨ od neugodnih situacija, djeca će se teže naučiti odgovornosti.

Načini na koje možemo pomoći djetetu da se nauči odgovornosti su:

- uključivanje djece u kućanske poslove (zadaci moraju biti u skladu s dobi djeteta)

- zadaci djeci moraju biti razumljivi i izvedivi

- dijete mora imati priliku osjećati se uspješno samostalnim obavljanjem zadatka

- poticanje i pohvala ne smiju izostati bez obzira na ishod, ponekad je uloženi trud oko zadatka puno važniji

- dobro odrađen posao se ne nagrađuje uvijek

- unijeti zabavu u obaveze

- zamoliti dijete da napravi nešto određeno umjesto optuživanja da je napravilo nešto loše

- izbjegavati podmićivanje da bi se dijete ponašalo odgovorno.

I za kraj kao što je već napisano, djeca najbolje uče iz iskustva. Budimo djeci dobar primjer, ostvarimo s njima dobar odnos, budimo s njima, poučavajmo ih zanimljive i korisne stvari, ne činimo umjesto njih i na pravom smo putu odgoja za odgovornost.

Literatura:

https://www.zdravi-grad-porec.hr/strucne-teme/odgoj-za-odgovornost/

Pripremila:

Sanja Jerković